tirsdag 2. juni 2009

Frykt og avsky i Det hvite hus

”Alt for mange ganger har ledelsen i Det hvite hus fattet beslutninger basert på frykt i stedet for fremsynthet”. Uttalelsen kommer fra president Barack Obamas munn.

Amerikanerne hevder at de har verdens beste etterretningsvesen i sitt Pentagon. Likevel er det åpenbart at de famler i blinde mange ganger. Det mest åpenbare eksempelet er at de trengte å lyge om at Irak hadde atomvåpen, selv om FNs atomvåpenprogram hevdet at det ikke fantes atomvåpen i Irak.

I etterkant er det bevist at "etterretningsrapporten" som fortalte om dette programmet var en ren fabrikasjon, for å rettferdiggjøre en invasjon av ett av verdens mest oljerike land.

Frykten styrer de folkevalgte
For en tid tilbake avholdt USAs president, Barack Obama sin tale om sikkerhet og etterretning i USA under invasjonskrigen i Sentral-Asia (Midtøsten).

Under denne talen sa han blant annet at ”far too many times, decisions in The white house have been based on fear rather than foresight”. Han kunne knapt hatt mer rett. I denne saken heier jeg skikkelig på USAs nye president, og håper inderlig at han har noe nytt å bringe til verdenssamfunnet – noe vi har ventet på så alt for lenge.
Så vidt jeg kan skjønne er frykt blitt et vesentlig viktigere maktmiddel i løpet av de siste 10-15 årene. Vi ser det i alle deler av samfunnet i dag. Vi har allerede latt oss skremme til å godta at alle som skal fly må strippe ned og levere fra seg alle flytende varer de måtte ha i sin håndbagasje.

Vi har til en stor grad latt oss skremme til å bruke milliarder av kroner på å kjøpe ubrukelig medisin som skal brukes til å kurere en sykdom som er like ufarlig som vanlig forkjølelse. Dette for å nevne noen få eksempler. Den som ser etter fryktkampanjer i dagens medier, vil finne dem nesten daglig. Frykt og skremsel er blitt et viktig pressmiddel både i den politiske og i den kommersielle verden. Og i alt for liten grad er media og opinionen våkne for hva vi skremmes til å gjøre.

Jeg håper inderlig at president Barack Obama tar et oppgjør med denne fryktkulturen, og at han bringer opplyste beslutninger til torgs på vegne av Det hvite hus. Hele verden trenger det.

Den som leser bloggen min vil se at jeg ikke alltid er noen stor fan av president Barack Obama (eller USAs ledelse). Det er sannsynligvis mer rett å si at jeg er ganske ambivalent til hva vi kan vente oss av den nye sjefen for verdens mektigske militærnasjon.

Antimuslim-kampanje
Jeg frykter at han vil fortsette å spre frykt og å kjøre videre på den antimuslim-kampanjen som hans forgjenger så vellykket startet. Men jeg håper at han klarer å snu rundt amerikanernes (og resten av verdens) oppfatning av hva som er klokt og rett å gjøre i Sentral-Asia og Afrika.

Vi trenger en president i USA som det er mulig å stole på. Men jeg frykter at han egentlig har for lite makt til å ha noen særlig innflytelse på den amerikanske olje, militær og narkotikaindustrien i deres jakt på profitt og nye markedsmuligheter i Irak, Iran, Pakistan, Afghanistan, Israel, Libanon og Palestina.

1 kommentar:

  1. Media har skylda!
    "Og i alt for liten grad er media og opinionen våkne for hva vi skremmes til å gjøre."
    Haha, den var god, Rolf. Media elsker å skremme og opinionen elsker å bli skremt. Problemet er ikke mangelen på politikere/elitepersoner som vil informere saklig, vise løsninger eller inspirere til håp. Problemet er at grøss (frykt og avsky) gir flere seere/lesere og at antall lesere/seere er det eneste suksessmålet til mediebedrifter.
    Resultatet er at de som bygger den største "fear factor" får mest oppmerksomhet.
    Det er derfor jeg er så imponert over Obama; at han klarte å trenge gjennom støyen med budskap om håp.

    SvarSlett