onsdag 3. juni 2009

Stillingskrig om dollar

Hva som skjer i forholdet mellom USA og Kina i nær fremtid er ekstremt spennende og kan bety mye for utviklingen av begge valutaene dollar og yuan.

Denne teksten ble nylig publisert på dn.no som en kommentar til artikkelen ved navnet "Kina advarer USA". Sjekk den artikkelen her: http://www.dn.no/forsiden/utenriks/article1681462.ece (klarer dessverre ikke å legge inn en link fra den proxy-serveren jeg bruker)
Trusselen fra Kina er nemlig høyst reell. Kommentaren til denne artikkelen fortsetter som følger:

I løpet av 2009 har jeg sett flere store nyheter som forteller at Kina nå er på et gigantisk oppkjøpsraid hvor de sikrer seg metaller, olje og andre råvarar i stor skala. Betaling skjer ofte i dollar. I tillegg "lånte" Kina bort et stort antall dollar til det brasiliansle statsoljeselskapet nylig.

Jeg har derfor også lekt med tanken om at Kina nå "bruker" sine dollar nå, og har dette som en mulig strategi for å komme seg ut av den dollar-knipen de er inne i nå. Med verdens desidert største beholdning av dollar og dollar-relaterte papirer vil det være krise for Kina om inflasjonen tar av eller om dollaren devalueres eller svekker seg betydelig mot andre viktige valutaer. Dette vil kutte betydelig i Kinas enorme valutareserver.

Da professor Zhou Dunren (Center For American Studies, Fudan University, Shanghai) nylig holdt et foredrag i Shanghai om makro-forholdet mellom Kina og USA stilte jeg ham spørsmålet om dette ser ut som en mulig strategi Kina kan bruke for å løse sine dollar-problemer.

Til det svarte profesor Zhou at det er lite Kina kan kjøpe som i noen særlig grad vil monne, sett i forhold til Kinas enorme dollar-reserver. Han har jo et poeng, men jeg hvis poenget er å sikre seg råvarer mens råvarer er billig og mens dollaren fortsatt har en viss verdi, så kommer vi sannsynligvis til å se vesentlig flere nyheter av denne typen i tiden som kommer også.

Vi må også huske på at dollar-trusselen virker begge veier i forholdet mellom USA og Kina. Det er altså ikke bare Kina som sitter med et dollar-problem: Dersom Kina bestemmer seg for å avhende alle sine dollar-papirer kommer trolig bunnen til å gå ut av dollaren. Dette vet naturligvis Geitner også!

1 kommentar:

  1. Ja de har skikkelig balletak på hverandre. Det er jo en slags likevekt enn så lenge, bare ikke den ene parten skviser til for hardt :-/
    Minner litt om den kalde krigen, minus krigsmaskineriet. Blir spennende å følge med dette fremover ja.

    SvarSlett