mandag 22. juni 2009

Dette visste du ikke om Pentagon

De fleste vet at Pentagon har verdens proffeste propaganda-apparat. Men de færreste vet hvor dårlige de er til å regne.

Noen ting vet man liksom bare om Pentagon. Man vet for eksempel at de har verdens største og proffeste propaganda-maskineri (sjekk linken til høyre merket USA's Department of Attack om du ikke vet det).

Om man har sovet i propaganda-timene på skolen kan man ikke drepe en million mennesker i Irak og få det til å høres ut som om man har gjort irakerne en tjeneste.

Et tiår med blokkade
Man vet for eksempel også at Pentagon er elendig på etterretlighet i sin etterretning. Det viste de for hele verden da de fabrikkerte et dokument som angivelig beviste at Saddam Hussein hadde et atomvåpenprogram.

Alle visste at Hussein hadde hatt forbud mot å importere kjemikalier sterke nok til å lage så mye som grønnsåpe det siste tiåret før han ble drept. Men atomvåpen hadde han – liksom.

Alle vet at Pentagon bare ville ha fingrene sine i den irakiske oljen. Alle vet at Pentagon i dag har fått fingrene sine i oljen – og at dette er en av grunnene til at de stadig har en skitten finger med i spillet.

Men færre vet at Pentagon er like dårlig i sin regnskapsførsel som de er i å finne atomvåpen i Sentral-Asia.

Stryk i regnskap
Vet du for eksempel at Pentagon har fått stryk av den amerikanske riksrevisjonen gjennom hele Bush sin administrasjons-periode? Det visste i alle fall ikke jeg.

Ikke før jeg leste boken ”The three trillion dollar war” av Joseph Stiglitz og Linda Bilmes. De hevder med styrke at Pentagon har strøket i regnskap hvert år det siste knappe tiåret. Hvert år har de fått underkjent sine regnskaper og fått kritikk for ikke å vise frem hvor mye penger de bruker, hva de bruker penger på og hvordan de kontrollerer egen pengebruk.

Stiglitz og Bilmes hevder også at Pentagon er like dårlig til å finne løsninger på USA’s sikkerhetsproblemer som de er til å regne:

”Invading Iraq after 9/11 was about as logical as if we had invaded Thailand after Pearl Harbor”, skriver Stiglitz og Bilmes i sin bok.

A+ i propaganda
Seks og et halvt år etter at de invaderte dette landet, står de fortsatt med enorme styrker i landet. Selv om invasjonen i utgangspunktet var et rent brudd på folkeretten, skyter amerikanerne fortsatt irakere daglig. Og de hevder fortsatt at de er der for å hjelpe til med å gjøre landet fredeligere og mer demokratisk.

Norsk media fremstiller fortsatt amerikanske soldater som heltemodige og tapre krigere som løper mitt og ditt ærend i kampen mot en eller annen oppdiktet terrorist.

Ja, det er sant – propaganda kan de - minst like bra som Goebbels kunne det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar