fredag 5. juni 2009

Meksikansk u-hjelp til USA


USA vant handelskrigen mot Mexico. Så langt har Mexico tapt 70 milliarder dollar på en måned på grunn av svine-influensa. Disse pengene arter seg i dag som en ekstra hjelpepakke, eller u-hjelp, til kriserammet og konkurranseutsatt amerikansk industri.

De største taperne i denne handelskrigen er naturligvis meksikanerne. De nest største taperne er alle som har latt seg skremme til å tro at svine-influensa-historien var noe annet enn proteksjonisme og som dermed har brukt penger på ubrukelige medisiner.

Liten uskyldig statistikk
Langt bak i Dagens Næringsliv fant jeg forleden en statistikk som viser hvordan handelsbalansen til OECD-landene ser ut for tiden (klikk på illustrasjonen øverst for å se tallene) . Det er en litt unnselig statistikk som ikke vekker noen stor oppsikt i seg selv.
Jeg ville kanskje heller ikke tenkt så stort på den, om det ikke var fordi at denne statistikken forteller at min første analyse av problemstillingen rundt svine-influensa var ganske treffsikker. Statistikken forteller at USA ved hjelp av en skremsel om svine-influensa klarte å stenge en enorm andel av meksikanske produkter ute fra sine hjemmemarkeder.
Så om det opprinnelig ikke ”var meningen” at dette skulle fungere som noen proteksjonisme-kampanje eller handelskrig, så er i alle fall det blitt resultatet. Statistikken fra DN/OECD forteller nemlig at den meksikanske handelsbalansen i løpet av den siste måneden hadde et underskudd på formidable 70 milliarder US dollar.

Utestengt
Dette er, verken mer eller mindre, et ubegripelig stort tall. Dette forteller sannsynligvis at det aller meste av meksikanske varer har vært utestengt fra all verdens eksportmarkeder (og spesielt det amerikanske) den siste måneden.
Slik må i alle fall tallene tolkes, siden et underskudd på handelsbalansen betyr at landet har vært nødt til å kjøpe varer for 70 milliarder mer enn de har solgt varer for.
Hvor kan vi så anta at disse pengene tatt veien?
I og med at USA er Mexicos nærmeste naboland, må man regne med at en vesentlig del av meksikansk handel skjer med dette landet. Jeg vil faktisk anta at størstedelen av handelen skjer med USA, men her mangler jeg harde fakta.

Konkurrenter bortevekk
Ved å stenge grensene mot dette nabolandet, som har en konkurransefordel mot USA på grunn av lavere lønninger, har USA altså oppnådd at opp mot 70 milliarder kroner har gått til kjøp av amerikanske varer i stedet for meksikanske varer.
På denne måten har de nærmes ranet til seg en ekstra tiltakspakke eller u-hjelpspakke fra Mexico verd rundt 70 milliarder dollar.
Slike proteksjonisme-påfunn kommer det altså fra landet som i alle år har kalt seg frihandelens mor. Frihandel er med andre ord bare et gode hvis det kommer USA til gode. Straks USA taper på det, så er vist ikke frihandel noe å satse på likevel.
Det er kanskje noe flere bør ha i tankene når man etter hvert skal begynne å diskutere endringer i store globale organisasjoner som Verdens Handelsorganisasjon (WHO), Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken, etc.
For at noen skal vinne på frihandel, må nødvendigvis noen tape på det. Og hvis USA tillates å sno seg på denne måten, så tillater vi samtidig at de eksportere Svarte-Per og dermed en enorm regning der hvor de måtte finne det for godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar