søndag 14. juni 2009

Svin, svin, svin!

Verdens helseorganisasjon, roper svin, svin. Har vi ikke et folkeeventyr som forteller hva som skjer om man roper svin, svin i tide og utide?

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå bestemt at svineinfluensa skal klassifiseres som en verdensomspennende pandemi (fint ord for epidemi). Jeg mener det er flere grunner til at dette er uklokt:

1/ 147 mennesker er til nå bekreftet døde av svineinfluensa på verdensbasis. Dette er et usannsynlig lite tall. Dette betyr fortsatt at denne sykdommen er ualminnelig ufarlig.

2/ Hvis man roper ulv, ulv (eller svin, svin) for den minste lille flis, så fratar man seg selv noen viktige virkemidler som man trenger den gangen vi rammes av noe som er virkelig alvorlig. Jeg mener at WHO på denne måten skusler bort et virkemiddel på en filleting. Resultatet av at de roper svin, svin denne gangen er at vi velger å betrakte dem som uvitende dustemikler den gangen det virkelig er alvorlig.

3/ Det stinker kommersielt og politisk press lang vei av hele historien rundt svine-influensa. Noen vil selge medisiner og andre vil drive handelskrig. WHO fremstår som en nyttig idiot – og lar seg villig bruke. Ergo gjør de seg selv irrelevante i fremtiden.

4/ Kampen mot svine-influensa fremstår som en usannsynlig stor feil-prioritering. I fjor ble 6000 mennesker drept av den meksikanske mafiaen. Folk dør som fluer av skader relatert til tobakk, alkohol og sukker. Trafikken tar hver dag flere liv enn det svine-influensa har gjort til nå. Tuberkulose, kolera og andre alvorlige sykdommer er på fremmarsj. Sult tar hver dag flere liv i mange afrikanske lend enn det svineinfluensa har gjort i hele år.

Det er ikke noe rimelig forhold mellom den faren som denne sykdommen representerer, den medieoppmerksomheten den får, de pengene som skal brukes på å løse den og den politiske prestisje som investeres i å få dette til å fremstå som vår samfunnsfiende nummer to (rett etter arabere og muslimer).

5/ Dette fremstår mer som en skremsels-kampanje som skal skremme oss til å godta mer overvåking, strengere flyplass-sikkerhet, osv. I stadig økende grad virker dette utelukkende som en sak der vi skal skremmes til å godta begrensninger av vår frihet på grunn av en trussel som ikke finnes. Dette er en hersketeknikk som ofte brukes i politiske ideologier vi liker å tro bare finnes i bøker (som George Orwells 1984) og filmer.

6/ For hver gang WHO roper ulv, så rammes verdens matproduksjon. Denne gangen var det svineproduksjonen i mange land som ble rammet. Gårder blir satt i karantene, dyr destruert og handel med matvarer stoppet opp. Hvis man antar at vi allerede har for lite mat på jorden til å fø verdens befolkning, så må man tenke seg grundig om før man gjør noe som fører til at matproduksjonen rammes, at mat destrueres eller at skjevfordelingen mellom rike og fattige øker ytterligere.

Jeg startet denne teksten med å vise til folkeeventyret om gjeter-gutten som ropte ulv, ulv, når han var ensom og satt på setra alene med sauene sine. De fleste vil vite at eventyret sluttet med at den gangen ulven kom, var det ingen i bygden som kom til unnsetning.

Nå har WHO først ropt fugl, fugl, fugl, da de fant en ganske ufarlig fugleinfluensa

Nå roper de svin, svin, svin etter å ha oppdaget den enda mindre aggressive svine-influensa.

I morgen roper de ku, ku, ku eller laks, laks, laks. Hva skal vi tro da?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar