Fra sidelinjen kan det se ut som om det er mange grunner til at Norge bør hjelpe skadeskutte Euro-land gjennom en krise. Vi bør i alle fall ta denne diskusjonen i de åpne rom snart.
Flere land i Europa har gjeldsproblemer som er i ferd med å stige dem over hodet. Dersom det går som ekspertene mener, kan dette smitte over til andre land og dermed skape en ny finanskrise. Denne vil muligens bli av større proporsjoner og effekten på verdens befolkning vil bli langt verre enn den krisen vi akkurat la bak oss.
Norge kan rammes
To ting slår meg når jeg studerer det generelle nyhetsbildet om denne saken, og spesielt etter å ha lest Niall Fergussons kommentar gjengitt på dn.no nylig.
1/ Kommentarer over dette emnet mener at det vil være mulig å begrense eller unngå denne krisen dersom noen slenger ut en økonomisk livbøye av stor nok størrelse omtrent nå.
2/ Det som skjer i de såkalte PIGS-landene (Portugal, Italia, Hellas, Spania ) har potensial til å spre seg på en slik måte at det vil påvirke hele verden negativt, sågar USAs enorme økonomi.
Dette får meg naturligvis til å tenke, at hvis ”alle” vil bli berørt av dette, så vil det også ramme Norge i en eller annen form. Samtidig vet jeg at Norge, i kraft av sitt oljefond, sitter på en enorm formue, som vi til stadighet krangler om forvaltningen av. Ingen synes liksom å være fornøyd med forvaltningen av denne enorme pengesummen.
Fornuftig investering
I den situasjonen som er i ferd med å oppstå, kan det derfor være at vi bør diskutere om pengene kan brukes mer fornuftig ved å støtte opp under EU landene i denne krisen. Dette vil ha en enorm verdi for EU som helhet, dersom det betyr at de kan unngå en bunnløs gjeldskrise i bakkant av 2008-krisen.
Det gir Norge gode forhandlingskort overfor unionen. Som de fleste vil vite, betaler vi allerede en årlig avgift på rundt 6 milliarder kroner for å få tilgang til dette markedet. Her har vi en mulighet for å endre disse vilkårene til beste for vårt næringsliv. Ved å påta oss en viss risiko i dag kan vi kjøpe oss bedre handelsvilkår i fremtiden.
Jeg kan vanskelig se at noen investering som norske myndigheter kan gjøre i dag vil være mer fornuftig enn dette.
Forhandlingskort
Ved å garantere for gjeld eller låne EU-land i krise penger på rimelige vilkår, kan vi muligens få til et fritak for EFTA-avgiften vår og sankssjonsfri og tollfri tilgang for norske varer i overskuelig fremtid. Rimelige utlånsvilkår til EU-land kan fortsatt være fornuftige kommersielle vilkår sett gjennom norske oljefonds-øyne.
Det er naturligvis mange næringer som vil nyte godt av dette. Eksempelet laks illustrerer det kanskje spesielt god. Dette er en vare som stadig får EU til å vri seg i smerte, fordi import fra Norge konkurrerer med produksjon fra EU-medlemsland. Gjentatte ganger, så langt tilbake som jeg kan huske, har EU på nytt og på nytt funnet kreative måter å innføre nye begrensninger på import av norsk laks.
Dagens økonomiske situasjon i EU-landene taler for at vi griper muligheten til å kjøpe oss markedsfordeler i fremtiden.
Dagen eg vart gamal
for 14 år siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar