onsdag 20. januar 2010

Hvor ble alle pengene av?

”Pengene er tapt”. Denne frasen kan man både høre og lese i avisen i mange sammenhenger. Man kan saktens spørre seg hvor penger blir av når de er tapt.

For at penger skal være skikkelig tapt, så må de jo være ødelagt på en slik måte at verdien deres er forsvunnet helt. Verdien av disse pengene må da være totalt ute av hele det globale økonomiske regnestykket.

Tapte på Terra
Men det er som regel ikke i sånne tilfeller man hører om at penger er tapt. Et eksempel kan være saken der fire nordlandskommuner kjøpte såkalte strukturerte investeringsprodukter av Terra Securities, for så å tape pengene sine. I dag omtales dette ofte som den såkalte Terra-skandalen.

Når man leser om dette, så kan man jo få inntrykk av at en liten milliard kroner (som vel var hva det snakk om i den saken) var som sunket i jorden. Men så bokstavlig forsvant ikke pengene.

Hvis man ser nærmere på hva som skjer når for eksempel en kommune investerer pengene sine i – for eksempel et strukturert investeringsprodukt fra Terra Securities, så betaler de pengene inn til et fond som noen personer har ansvaret for å forvalte.

Avkastet eller bortkastet
Denne forvaltningen går i hovedsak ut på å flytte disse pengene litt fra sted til sted. Ideelt sett skal dette føre til at pengene til enhver tid skal være på et sted, i et produkt eller på en konto hvor de gir positiv avkastning til den som eier pengene.

Men noen ganger ringer altså megleren tilbake og sier at han har tapt pengene. Det betyr jo bare at han har betalt dem inn et sted, hvor han ikke klarer å få ut igjen hele beløpet en tid seinere. I prinsippet betyr dette bare at noen andre har tatt pengene.

I tilfellet Terra-saken er konsekvensen at penger som tilhørte det offentlige Norge, eller skattebetaler Ola og Kari, var overført til en annen person, og at Ola og Kari aldri så mer til dem. I stedet hadde Ola og Kari overdratt rettigheter til sine kraftinntekter til DnB, som pant for sine investeringer. Pengene har trolig havnet et sted i Citigroup, som stor bak produktet Terra Securities solgte.

Noen har disse kommunale kronene
Det interessante med dette er jo akkurat at pengene ikke egentlig er borte. De har bare skiftet eier. Hvis pengene ble utbetalt til Citigroup, så har jo de fått pengene, og betalt tilbake et mindre beløp. Ergo er en del av pengene der.

I tillegg har DnB overtatt rettigheten til kraftinntekter fra de kommunene som belånte sine kraftinntekter. Så en del av pengene havner i tillegg der. Dette vil i sin tur si at disse pengene vil bli brukt til å betale fete bonuser til bankansatte i DnB, og utbytte til bankens aksjonærer.

I dagens samfunn ser jeg tegn til at penger i den offentlige sfære systematisk utsettes for risiko, for deretter å tapes. Når dette spillet spilles ofte nok og i stor nok målestokk, så blir resultatet at betydelige mengder penger flyttes fra den offentlige sfære og over på en liten mengde private hender.

Eksperimentet Pensjonsreformen
Den pågående pensjonsreformen i Norge er et annet tilfelle, som i prinsippet dreier seg om nøyaktig det samme. Her finnes det en enorm sum med penger som inntil nå har vært trygt og stødig forvaltet, slik at det har kommet hele det norske folk til gode. Ved pensjons-”reformen” blir hele denne formuen utsatt for større risiko.

Man trenger ikke se spesielt langt for å se hva som skjer med pensjonsmidler som er blitt utsatt for risiko i det private markedet tidligere. Med jevne mellomrom tapes det enorme summer av slike penger.

Når penger flyttes i stort monn fra det den offentlige sfæren, hvor det eies av fellesskapet, og over til et fåtall griske og skruppelløse personer, så får man det man kan kalle en reføydalisering av samfunnet.

Den som ser etter, vil se at dette preger hele den økonomiske aktiviteten i samfunnet i dag. Alle som har lest sin historie, vet at Norge har vært et føydalsamfunn tidligere. Den gang hadde vi en adel som eide det aller meste av land og verdier.

Vinn og tap med samme sinn?
Vi er i ferd med å få en ny adel i dag. Mange av dem kaller seg meglere, investment bankers og tilsvarende flotte titler, som indikerer at jobben deres bare er å flytte andres penger fra en konto til en annen.

En stor del av pengene flyttes over til dem selv i form av volumbaserte bonuser og absurde, astronomiske lønninger. Straks pengene er blitt til en meglerbonus, er den jo tapt for meg og deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar