tirsdag 19. januar 2010

Liten forskjell på rikmann og fant

Vi leser i avisen at Island er på grensen til konkurs. Det kan være verd å sette deres gjeldsstørrelser i perspektiv, for å kunne vurdere om de er fattigere enn for eksempel USA.

Gjør man det vil man for eksempel se at Island ikke sitter verre i det enn USA. Men i avisen kan man bare lese at Island er på grensen til konkurs. USA er det visstnok ikke. Det er i beste fall interessant å se hvordan mediene velger å beskrive gjelden på Island som enorm, og Island som en konkurskandidat. USA beskrives imidlertid fortsatt som verdens økonomiske motor til tross for at motortrøbbelet ser ut til å være like stort som på Island. Slik bidrar media faktisk til å fortegner virkeligheten unødig overfor sine lesere.

Så sent som 14. januar skriver Dagens Næringsliv at den samlete statsgjelden i USA (den offisielle – det finnes med andre ord muligens en uoffisiell gjeld også) er på 12.000 milliarder kroner. Tallet er jo så stort at det er vanskelig å begripe det. Omregnet til gjeld per amerikaner utgjør dette ca 40.000 USD per innbygger.

I tillegg kan man lese at statsgjelden i USA er forventet å øke med 388 milliarder USD i første kvartal 2010. Dette utgjør en økning per amerikaner på ca 1.250 dollar per hode. Det er med andre ord en økning av gjelden med drøyt 3,2 prosent bare på et kvartal. Etter mine begreper er dette et stort tall.

Sjekker man deretter gjelden på Island, vil man finne at den var på ca 7,5 milliarder dollar før landet havnet i uføret og begynte å krangle om erstatning med England og Nederland. Det betyr at Island har en statsgjeld på ca 23.500 USD per innbygger dersom de slipper eller nekter å betale det England og Nederland hevder at de skylder.

Legger man så på de rundt seks milliarder USD som England og Nederland hevder at Island skal betale, så er gjelden per islender kommet opp i ca 41.500 USD per innbygger – altså det samme som den offisielle gjelden er per innbygger i USA ved utgangen av første kvartal 2010.

Tallene mine er hentet fra CIAs World Factbook og fra DN og kan etterprøves. De forteller meg at det er pussig å hausse Island opp som enslig konkurskandidat på bakgrunn av deres gjeld per innbygger. Det er vel ikke gitt at islendingene har vanskeligere for å betale sin gjeld eller har dårligere betalingsmoral enn andre her i verden. Rett må da være rett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar