lørdag 25. juni 2011

Dette felte Strauss-Kahn

Det er sikkert flere enn meg som har undret seg over den egentlige grunnen til at Dominique Strauss-Kahn plutselig måtte fjernes fra stillingen som toppsjef i IMF. Fra sidelinjen så hele prosessen med å få ham fjernet ut til å være ualminnelig politisk motivert.

Bak denne artikkelen i DN idag finnes kanskje en del av svaret.

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2169125.ece


Bak denne lenken befinner det seg en artikkel hvor professor Arne Jon Isachsen ved BI oppsummerer hva som skjedde på Island før, under og etter at bankkrisen traff landet med et brak. I denne artikkelen sier Isachsen at islandske banker med IMFs stilltiende godkjennelse sluttet å betjene gjeld til utenlandske banker.

Så kan man saktens spørre seg hvorfor dette kan felle Strauss-Kahn.

Da det skjedde på Island var det åpenbart ikke nok til å felle ham.

Men etterhvert som finansindustrien har forsøkt å knekke Hellas (og Euroen?), ble det mer enn antydet at IMF ville kjøre samme linje som da de ryddet opp på Island.

Etter mine begreper kan man lese dette tekstbruddstykket omtrent slik:

Dersom IMF legger seg på en så "myk" linje at europeiske og amerikanske banker kan tape penger både på Island og Hellas, ja så vil de trolig også tape penger på Irland, Portugal og Spania om disse også havner i så store problemer. Og det kan vel saktens hvem som helst gjøre straks finansindustrien bestemmer seg for å skru rentene opp til over 15 prosent.

Plutselig fremstår det som ganske innlysende at en mektige banknæringen har hatt et stort incentiv til å få Strauss-Kahn fjernet. Den næringen er ikke kjent for å ha silkehansker på...

Ikke uventet viste IMF derfor raskt et annet ansikt da Strauss-Kahns etterfølger, John Lipsky, entret manesjen.Han gikk rett ut og sa at han ville bidra til en konkurs i Hellas, med mindre Tyskland bidro til en redning.

Det er slett ikke opplagt at europeiske skattebetalere skal redde storbankene i Europa og USA fra å tape penger på veddemål mot Euroen og mot land som Hellas. Men med Johna Lipsky ved roret i IMF, ser det ut til å gå den veien.

Ikke overraskende kommer amerikaneren Lipsky fra jobben som en av toppene i JP Morgan Investment Bank.

Man kan bare spørre seg om JP Morgan vil tape mest penger på at Hellas går konkurs, eller at de risikable vedemålene deres blir overtatt av europeiske skattebetalere.

Og man kan også spørre seg om det finnes vantette skott mellom Lipsky og hans tidligere arbeidsgiver, gitt den linjen han har lagt seg på nå.

1 kommentar:

  1. *Note - The origin story can neither be confirmed or denied due to the inability to reach Jack White or Andrew Stockdale
    gta 5 apk

    SvarSlett